De fleste af os kender alt for godt følelsen af dårlig samvittighed. Den er ikke kun ubehagelig, men den kan også være svær at håndtere, især når den opstår i situationer, hvor vi føler, vi vælger os selv på bekostning af andre. Vi føler ofte dårlig samvittighed, når vi sætter vores egne behov først – når vi vælger at sige nej, tage en pause, lægger os på sofaen eller sætter grænser. Det kan være, når vi melder os syge på arbejdet, når vi ønsker at forlade en partner, eller når vi simpelthen ikke kan overskue at gøre noget, som vi føler forventes af os.
Dårlig samvittighed kan også opstå i mere hverdagslige situationer – som når vi afleverer vores børn i institutionen, når vi ikke har besøgt vores bedsteforældre i lang tid, eller når vi føler, at vi burde bage den perfekte kage til forældremødet. Uanset situationen er én ting sikkert: dårlig samvittighed følger ofte med i hamsterhjulet, som mange af os forsøger at navigere i.
Hvorfor føler vi dårlig samvittighed?
Dårlig samvittighed kan være et fingerpeg om, at vi måske skal ændre noget i vores liv. Det kan være et tegn på, at vi ikke lever i overensstemmelse med vores egne værdier eller behov. Når vi føler, at vi har valgt noget, der ikke stemmer overens med det, vi inderst inde ønsker, kan det skabe en følelse af ubehag, som vi kan opleve som dårlig samvittighed.
Ofte kan en følelse af dårlig samvittighed også stamme fra vores opvækst, hvor vi lærte, at vi skulle opføre os på en bestemt måde og leve op til andres forventninger. Vi bliver præget af samfundets normer, familiens krav og de uskrevne regler, kan vi blive fanget i følelsen af at have gjort noget “forkert”, som også giver en fårlig samvittighedsfølelse.
Faktisk tror jeg mange går rundt med en følelse af dårlig samvittighed, uden vi nødvendigvis ved hvor den kommer fra. Det kan være et tegn på at vi i barndommen, har skulle gøre os stor umage med ikke at træde ved siden af, og at vi ofte har haft svært ved at aflæse om det er tilfældet eller ej.
Dårlig samvittighed som en del af livet
I mange tilfælde er dårlig samvittighed noget, der fylder meget i hverdagen for mange mennesker. Det er som en usynlig følgesvend, der altid er til stede i baggrunden og hvisker til os, at vi ikke er gode nok, at vi burde gøre mere, at vi burde være mere til stede, mere produktive eller mere engagerede.
Men er dårlig samvittighed altid noget, vi skal føle? Og hvad gør vi med den?
Er dårlig samvittighed altid negativt?
Nogle gange er dårlig samvittighed et sundt signal. Det kan være en påmindelse om, at vi måske har handlet i strid med vores egne værdier eller behov. Hvis vi for eksempel siger ja til noget, vi virkelig ikke ønsker at gøre, eller hvis vi forsømmer noget, der er vigtigt for os, kan dårlig samvittighed være et tegn på, at vi skal revurdere vores valg.
Andre gange kan dårlig samvittighed jo reelt også betyde, at vi har gjort nogen uret, og at vi godt er klar over det. I det tilfælde er den dårlige samvittighed jo et vigtigt pejlemærke for hvordan vi ønsker at opføre os eller leve sammen med andre, og dermed også kan gøre et forsøg på at rette op på vores uhensigtsmæssige gerning.
Men alt for ofte bliver dårlig samvittighed en overflødig følelse, der trækker os ned og holder os fanget i gamle mønstre. Når vi føler, vi ikke lever op til forventningerne fra andre, eller når vi forsøger at please alle omkring os, kan dårlig samvittighed hurtigt blive et selvforstærkende mønster, der holder os i en tilstand af stress og utilfredshed.
Hvordan håndterer vi dårlig samvittighed?
Først og fremmest er det vigtigt at anerkende, at vi alle føler dårlig samvittighed på et eller andet tidspunkt. Det er en naturlig menneskelig oplevelse. Men det betyder ikke, at vi skal lade os styre af den, når den viser sit ansigt uden der reelt er grund til det.
Her er et par måder at håndtere dårlig samvittighed på:
- Vær venlig mod dig selv
Når du føler dårlig samvittighed, så tænk på, hvordan du ville tale til en ven i samme situation. Du ville ikke kritisere dem eller få dem til at føle sig skyldige, du ville istedet være mere spørgende og forstående. Giv dig selv samme medfølelse. - Du er ikke din dårlige samvittighed
Når den dårlige samvittighed melder sig, acceptér at den er der, uden at den får lov at styre eller bestemme. Husk at du er ikke dine følelser, følelser kommer og går, og giv slip på den lige nu og her. - Sæt grænser
Lær at sige nej, når det er nødvendigt. Det er helt okay at prioritere dine egne behov og tage tid til dig selv. Sæt grænser, og vær ikke bange for at vælge dig selv, når det er det, du har brug for. - Reflekter over dine værdier
Tag et skridt tilbage og tænk på, hvad der er vigtigt for dig. Hvis du føler dårlig samvittighed, fordi du har sat dine egne behov først, kan det være nyttigt at overveje, hvad du virkelig værdsætter i livet, og om du har handlet i overensstemmelse med det. - Lær at tilgive dig selv
Vi laver alle fejl, og det er okay. Dårlig samvittighed er en følelse, der kan bruges til at lære og vokse, men det er ikke noget, vi skal bære på for evigt. Tilgiv dig selv, og brug følelsen som et skridt mod at blive en bedre version af dig selv.
Både hjælpsom og hæmmende
Dårlig samvittighed er altså en følelse, der kan være både hjælpsom og hæmmende. Det er en følgesvend, som vi ikke altid kan undgå, men vi kan lære at håndtere den på en sundere måde. Ved at anerkende vores følelser og give os selv lov til at vælge os selv, uden at føle os skyldige, kan vi skabe et liv, der er mere i overensstemmelse med vores egne behov og værdier. Så næste gang du føler dårlig samvittighed, husk, at det er okay at sætte dig selv først, og accepter at følelsen af dårlig samvittighed blot er en følelse. Du er ikke dine følelser, og dermed heller ikke din dårlige samvittighed.
Ønsker du at arbejde med din egen dårlige samvittighed, kan du høre lydfilen “Slip din dårlige samvittighed” under LYD, eller tage vores challenge “Slip din dårlige samvittighed”
Blogindlægget er skrevet af Psykoterapeut MPF Maria Kjær