Hvornår var sidste gang, du lyttede til en anden person uden at lade dine egne tanker eller distraktioner overtage? Og hvornår følte du sidst, at nogen lyttede til dig? Der findes forskellige måder at lytte på og det er ikke dem alle, der fremkalder følelsen af at blive lyttet til og mødt. Mange af os er slet ikke bevidste om, hvordan og hvorfra vi lytter.
Vi lever efterhånden i en forholdsvis individualistisk verden – særligt i denne del af verden. Vi har et stort fokus på os selv, vores behov, vores karriere etc. Samtidig er selvudvikling også blevet ganske udbredt, og det er godt. Vi arbejder med os selv, vender fokus indad, mærker efter og forsøger at leve efter de værdier, der er vigtige for lige netop os. Dog har det den konsekvens, at der er en stigende tendens til, at vi glemmer også at rette fokus udad mod de relationer og interaktioner vi hele tiden er en del af. Vi glemmer at lytte, virkelig lytte, og møde det menneske, der står foran os. Det kan gøre os mere ensomme, isolerede og frygtsomme.
Det nærværende møde
Det er i det nærværende møde med andre mennesker, at vi forbinder os. Det er også i dette møde, at vi har mulighed for at lære og udvikle os sammen. Når vi lærer at lytte på en dybere måde, skaber vi muligheden for at danne stærkere relationer og mere meningsfulde samtaler. Vi skaber et rum, hvor tillid og åbenhed har plads.
For at kunne blive endnu bedre til at lytte er det vigtigt først at blive bevidste om, hvordan vi lytter. Forskellige situationer kalder på forskellige måder at lytte på. F.eks. kræver det typisk ikke at vi lytter ud fra et meget nærværende eller empatisk sted for at tage imod en simpel instruks, hvorimod en samtale med en ven eller et barn, som er ked af det netop kræver nærværværende og empatisk lytning.
Når du begynder at have mere fokus på din lytning, så vær opmærksom på, hvad der virker i de forskellige situationer. I situationer hvor du føler, du er på overarbejde, er det en god ide at blive opmærksom på, hvordan du lytter.
Der findes efterhånden en del litteratur om det at lytte og flere definitioner på lytteniveauer. Nedenfor er kort beskrevet 3 overordnede lytteniveauer:
- Dette lytteniveau er det mindst tilstedeværende. Det er en dialog, der har mere status som monolog, hvor fokus er på vores eget indre univers, og hvornår vi kan få lov til at tale. Der er mange afbrydelser og der lyttes uden rigtigt at lytte.
- Dette lytteniveau er mere analyserende. Vi lytter efter og har opmærksomheden på, hvor der er ligheder og forskelligheder i det, der bliver sagt. Vi har tendens til at kommentere på, hvad den anden siger og gå i løsnings-mode og have en ide om, hvad der er det rigtige for den anden.
- Dette lytteniveau er det mest nærværende. Vores opmærksomhed er rettet mod den, der taler og det, der bliver sagt. Vi stiller spørgsmål, er anerkendende og har en nysgerrig, kærlig og åben måde at lytte på. Vi lader os ikke styre af egne tanker eller behov og har ikke en agenda i forhold til, hvor samtalen bevæger sig hen. Det er med til at skabe et rum, hvor den anden part kan føle sig fri til at udtrykke sig og føler sig set og hørt.
Bliv bevidst om din lytning
Når først du bliver bevidst om din lytning, får du flere bevidste handlemuligheder. Det kræver både øvelse og en villighed til at kigge på egne vaner.
Når du bliver bevidst om din lytning, så hold øje med om du skifter lytteniveau i løbet af en samtale. Måske bliver du distraheret af en tanke og pludselig er du ikke længere fokuseret på, hvad der bliver sagt. Måske er du utålmodig og lader det påvirke dig, så du slet ikke har en interesse i det, der bliver sagt. Og måske er du bekymret eller bange og det påvirker dig således at alt det, du tager ind, nemt bliver uoverskueligt og sort/hvidt.
Derfor er det vigtigt at gøre sig klart, hvilken tilstand i dig selv, du lytter fra. Som alt andet vi skal lære, er det en muskel, der skal trænes. Du vil opleve, at når du er centreret i dig selv, så er det et helt andet og åbent sted, du er i stand til at lytte fra. Det skaber både stærkere relationer og set i et større perspektiv en verden med større forståelse og forbundethed.
Har du lyst til at arbejde videre med dette emne, så hop over og tag denne challenge om lytning: Træn din lyttemuskel